Visste du att choklad är en frukt?
Kakaofrukten växer i länderna runt ekvatorn, gärna 20 grader nordlig och 20 grader sydlig breddgrad om ekvatorn.
Frukten skördas för hand med machete, delas på mitten och inuti finns ett 30 tal bönor i ett c-vitaminrikt fruktkött.
Bönorna fermenteras och torkas sedan, innan de i vårt fall skeppas till chokladfabrikerna i Europa, där processen fortsätter för att göra choklad. När chokladen sedan kommer till oss så förädlar vi den och gör godsaker som praliner, tårtor, glass och mycket mer.
Vad består choklad av?
I bra choklad hittar du bara Kakaomassa, kakaosmör, socker och en liten gnutta emulgeringsmedel(sojalecitin oftast), om det är en mjölkchoklad så även mjölkpulver.
Kolla på innehållet när du köper choklad, du vill framförallt undvika andra fetter än kakaosmöret då det är kakaosmöret som bland annat gör att chokladen smälter så härligt i munnen(och inte lämnar någon hinna i gommen) och gör att den knäpper fint när du bryter den.
Vad är palmolja?
Varje år brukar diskussionen om palmolja blossa upp, framförallt kring jul då chokladkonsumtionen är som högst. Vii får då många frågor om vad vår choklad innehåller. För oss har det alltid varit självklart att inte använda palmolja i vår choklad, men vad är det egentligen?
Palmolja är ofta ett billigare alternativ till kakaosmöret (kakaofettet) i chokladen, som är ett dyrt fett och därför ibland byts ut för att få en billigare produkt. Läs på baksidan på produkten när du handlar, bra choklad ska bara innehålla fett från kakaobönan.
Problemet med palmoljan ligger i odlingen av oljepalmen, som har ökat så mycket att regnskog skövlas för att göra plats för odling av den istället. Odlingar anläggs även i torvmarker, vilket frigör markbunden kol och koldioxid. WWF gör ett stort arbete med att certifiera oljepalmsodlingar, vilket är det som måste ske för att hejda avverkningen. Läs på baksidan av den mat eller tex smink du köper så att oljan är ok.
Vi på Chokladfabriken använder bara fett som kommer från kakaobönan i vår choklad.
Använder Chokladfabriken palmolja?
Nej, vi använder ingen palmolja i vår choklad!
Ibland gör vi någon specialbakelse/dessert som vi vill hålla vegansk där alternativet till att använda smör eller grädde innehåller palmolja – vi är dock oerhört noga med att om vi behöver använda en produkt som innehåller någon typ av palmolja ser till att den då självklart är certifierad.
Vad är en pralin?
En liten chokladbit som består av en smaksatt fyllning (med eller utan choklad) inuti i ett litet chokladskal.
Vad är en ganache?
En ganache är en krämig chokladfyllning, oftast baserad på grädde, men kan också vara olika varianter av fruktkompotter.
Hur tillverkas våra praliner?
Vi har i grova drag tre olika sätt som vi tillverkar våra praliner på, det vi gör mest är så kallade skurna praliner där vi har gjort en(ibland flera) fyllning/ar (t.ex. kola eller ganache) som vi häller ut i stora ramar. Där får de sedan svalna innan vi skär upp dem i små fyrkanter och sedan doppar dem i choklad.
De två andra varianterna som vi tillverkar praliner på är med skal – där vi spritsar fyllningen i chokladskal. De praliner vi behöver tillverka väldigt många av (tex våra populära tryffelkulor) har skal som vi köper från någon av våra vänner på Felchlin eller Valrhona som vi fyller innan vi doppar dem i ytterligare ett lager choklad.
Av pralinerna i skal så har vi också några specialare, de ändrar smak efter säsong och vi kallar dem för handgjutna då vi gör hela skalet från grunden. Det innebär att vi använder formar som vi målar och/eller sprayar med vackra färger som sedan gjuts med tempererad choklad innan vi spritsar i fyllning. Det här är det mest tidskrävande sättet att tillverka en pralin på varför de kostar lite mer, men vill du ha en riktigt lyxig chokladupplevelse med en härligt tunnt skal och spännande smakkombinationer så har du hittat helt rätt.
Värt att notera är att vi normalt sett inte har de handgjutna pralinerna i webbshoppen då de så ofta ändrar smak, men vill du veta mer eller få reda på vilka smaker vi har just nu i butik så tveka inte att höra av dig!
Vill du lära dig att göra dina egna praliner? Välkommen på någon av våra pralinbakskurser för att börja lära dig grunderna! Se mer om våra kurser.
Vilken dryck passar bäst till choklad?
Smaken är som baken, men pratar vi alkoholhaltig dryck så matchar ett portvin väldigt bra till choklad och lyfter smakerna, framförallt av arten tawny. Även sötare dessertviner gör sig fint med choklad.
Annars så rekommenderar vi att du testar att matcha chokladen med en varm dryck, där både te och kaffe är en oerhört fin kombo. Ta en klunk innan du smakar chokladen, då blir din mun uppvärmd och kommer få kakaosmöret i chokladen att smälta ännu bättre. Dricker du te till så välj gärna ett smaksatt te, tex rött rooibos från våra kompisar på The Tea Centre of Stockholm. För kaffe så har vi tillsammans med kaffegurun David Haugaard tagit fram en blandning som lyfter fram det bästa ur chokladen, besök någon av våra serveringar för att prova.
Vill du lära dig ännu mer om choklad och smaka dig igenom olika varianter av choklad? Gå på en av våra chokladprovningar som nu även är möjlig att göra digitalt med en av våra erfarna kursledare. Läs mer här